Koffie, het zwarte goud...
'A coffee a day keeps the doctor away' Koffie drinken zit werkelijk in ons DNA, iedereen houdt van de geur van vers gemalen koffie 's ochtends. De koffieplant is ergens in de tiende of elfde eeuw in Ethiopië ontdekt. Daar begonnen de eerste mensen koffie te drinken. Het zwarte goud verspreidde zich in de vijftiende eeuw naar Jemen, waar de koffieplanten groeiden. Een eeuw later werd er koffie gedronken in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije. Koffie werd niet alleen thuis gedronken, maar ook in koffiehuizen, zogenoemde 'qahveh khaneh'. In deze koffiehuizen kwamen buurtbewoners samen om verhalen en ervaringen te delen. Ook vonden er regelmatig optredens plaats en werden er spelletjes gespeeld, zoals schaken. Jaarlijks bezochten duizenden pelgrims de heilige stad Mekka, waardoor het nieuws over de 'wijn van Arabië' over de wereld verspreidde. De Arabieren waren overigens niet van plan om koffieplanten te exporteren... In de zeventiende eeuw importeerden Europeanen steeds meer koffiebonen uit Arabië. Tegenstanders van koffie noemde het drankje de 'bittere uitvinding van satan', maar de groep voorstanders nam alleen maar in omvang toe. In 1615 werd het eerste koffiehuis in Venetië geopend. Daarna volgden grote steden in Engeland, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Nederland. In het midden van de zeventiende eeuw waren er alleen in Londen zo'n 300 koffiehuizen. De vraag naar koffiebonen nam hierdoor toe. Koffie wordt ook al door de eeuwen heen gelinkt als beloning na een arbeid tijdens een pauze, vandaar dat we er zo enorm van genieten. Het is ook het symbool van het sociale leven dat we nu zo erg moeten missen, maar van een koffiemoment alleen genieten kan ook best aangenaam zijn... Wat zijn nu de weldaden van koffie? Wanneer ik mijn Ayurvedische dokter Ronak uit Mumbai weerzie, heeft hij het telkens over zijn dagelijks koffiemoment waar hij zo van houdt... Dan gaan we naar een speciaal koffiehuis om van de verschillende koffiesoorten te proeven.
Wat moet we weten over koffie vanuit de Ayurvedische leer?
1. Koffie is een booster. Zijn hoofdzakelijk actief is uiteraard caféine, een alcaloïde die het centrale zenuwstelsel boost. Men gaat ervan uit dat 200 à 300 mg caféine per dag een goede dosis is om onze alertheid te behouden gedurende 3 uren zonder dat dit een negatieve invloed heeft op onze gezondheid. Het verhoogt ook onze concentratie tijdens het werk. 2. Koffie is een superfood.
Hij bevat goede dosissen polyphénolen en antioxidanten die kankerwerend zijn op lange termijn om de progressie van sommige kankers te voorkomen. Hij zou ons beschermen tegen darm- en leverkanker. Hij bezit ook potassium, magnésium, maganese et vitamine B3. Beter nog, hij bevat lipiden voor het onstekingsremmend effect en antioxidanten, voornamelijk goed tegen de veroudering van de huid. Hij bevat bovendien geen calorieën wanneer je hem puur drinkt. 3. Koffie beschermt onze lever. Koffie verbetert onze darmflora (microbiota genoemd) en zou hépatitische stéatose (vette lever) en andere leveraandoeningen voorkomen. Opgelet: Koffie moet tijdens zwangerschap gereduceerd worden tot 2 kopjes per dag, niet meer.
Drink voldoende water want koffie deshydrateert je lichaam.
Hij is o.a. ook verantwoordelijk voor hartkloppingen door het verhoog van de adrenaline in het bloed, bij hypertensieproblemen moet er dus voor opgelet worden.
Hij werkt ook verslavend bij consumptie bij veel te hoge dosissen.
Bij sommigen vermindert koffie de eetlust maar bij anderen kan koffie in hoge dosissen de productie van insuline uit balans brengen wat eetlust teweeg brengt en gewichtstoename. Dit hangt af van persoon tot persoon.
Koffie voor het sporten?
Ja, maar niet wanneer je gevoelig bent voor hartklopping en beven aangezien het een energiebooster is.
Zorg ervoor dat je koffiebonen van goede kwaliteit zijn en liefst van biologische fairtrade oorsprong.
Hoe je hem drinkt, straf of iets minder, warm of koud bepaal je zelf, al is warm beter dan koud volgens de Ayurveda.
Er zijn zoveel hedendaagse creatieve formules om ervan te genieten...
Geniet dus, maar met mate! Gezondheid!
Namasté,
Lucie
Commentaires