top of page

Ayurveda: de wonderen van hibiscus


Welkom op mijn blog, vandaag ontleden we de weldaden van hibiscus.

De hibiscusbloem komt rechtstreeks uit Afrika en zit vol goede deugden. Of het nu gaat om voedsel of cosmetica, het is een kleine natuurlijke schat.

Zijn oorsprong:

Sinds de oudheid cultiveren de Egyptenaren hibiscus voor zijn decoratieve kwaliteiten en zijn vruchten maar ook omwille van de therapeutische eigenschappen van bepaalde soorten. Daarom is de hibiscusbloem één van de belangrijkste planten in de Ayurvedische geneeskunde.

Er zijn enkele honderden soorten hibiscus. Maar ze zijn niet allemaal eetbaar. Hibiscus sabdariffa, ook bekend als "Cavia-zuring", wordt over het algemeen geconsumeerd.

De hibiscusbloem is zeer rijk aan antioxidanten zoals vitamine C of bètacaroteen. Dit maakt het een belangrijke bondgenoot tegen vrije radicalen en veroudering. Bovendien helpt het om urineweginfecties te bestrijden en het zou de bloeddruk verlagen. Aarzel dus niet om ze toe te voegen in je schoonheidsrituelen en op je bord!

In de keuken:

Hibiscus kan zowel in zoute als zoete recepten worden gebruikt. Meng het bijvoorbeeld in een sausje. Of mix het tot een poeder en voeg het toe aan je taartdeeg. Laat je verbeelding de vrije loop!

In de badkamer:

Hibiscus heeft onschatbare voordelen voor haar en huid. Naast de voedende, hydraterende werking beschermt het de huid tegen veroudering en geeft het glans aan het haar.

In de Ayurvedische geneeskunde wordt hibiscus gebruikt als een poeder voor de verzorging van het haar. Het voorkomt het ontstaan van gespleten punten en stimuleert de haargroei. Bovendien vertraagt het, dankzij zijn antioxidanten, de groei van wit haar. Aarzel dus niet om een goed haarmasker te maken om te genieten van al zijn goede eigenschappen.

Namasté, Lucie

Recent Posts
bottom of page