top of page

De lente: het seizoen van de wedergeboorte.


Welke zijn de symptomen van onbalans tijdens de aankomst van de lente en hoe bewaar je de harmonie op een natuurlijke manier tijdens dit seizoen volgens de Ayurvedische wijze?

In harmonie leven met de natuur vraagt om een primordiale wijsheid. Dit wil zeggen dat de expansie van het leven in de bossen en de natuur in het algemeen resonantie zal vinden in het menselijk lichaam, dat het buitenklimaat onze fysiologie beïnvloedt en dat we permanent in interactie zijn met moeder natuur.

Tijdens de lenteperiode is het primordiaal om het lichaam een lentekuis te geven, we doen dit trouwens ook met ons huis. Ontgifting betekent evacuatie, het lichaam gaat zich dus van al de overtolligheden van de winter ontdoen. De eerste symptomen van de lente onbalans gaat zich steeds bevinden ter hoogte van de neus, keel en oren. Daarom is het hoge lichaam de zetel van de 'Kapha' energie.

In de Ayurveda is het van belang om onze dosha's in balans te houden. Hier heeft Kapha de hoofdrol.

Betekenis van het Kapha dosha:

Beginsel van stabiliteit. Kapha is die levenskracht die gevormd wordt door het element water onder invloed van aarde. Bij kapha gaat het om het aardse, de samenhang, de vormende kracht. Kapha is verantwoordelijk voor de opbouw van het lichaam en is stabieler dan de andere twee dosha’s, Pitta en Vata. Kapha kan wel wat traag zijn en moet dus wel geprikkeld worden om niet te passief te worden. Omdat ze wat traag en afwachtend kunnen zijn worden ze niet snel geïrriteerd en leven daardoor ook vaak lang. De lichamelijke functies die door Kapha worden beheerst zijn: weefselvorming, celvorming, gewrichten en gewrichtsvloeistof, beendergestel, hersenvocht, slijmvliezen.

Onder de syptomen van het einde van de winter noteren we de verkoudheden, lopende ogen bij het ontwaken, verhindering ter hoogte van de bronchen, hoest, astma en seizoensallergieën die vooral veroorzaakt worden door een slecht aangepast westers levensritme. Bij inflammatie in ons lichaam veroorzaakt dit dan infecties zoals: rhinitis, sinusitis, oorontstekingen, bronchitis, witte angina, laryngitis, enz...

De observatie van onze tong 's ochtends geeft bijkomende indicaties. Hoe witter ze er uit ziet, des te meer is er opstapeling van toxines. Vandaar dat het belangrijk is om zorg te dragen voor de lever om hem te helpen met het reinigen van ons lichaam.

De lente beïnvloedt ook het psychologisch evenwicht van de mens. Toxines zorgen voor een zwaartegevoel en laten een enorme vermoeidheid achter. Men ervaart eveneens een depressief gevoel, stagnatie en emotionele bloccades, maar ook irritabiliteit, woede en nachtelijk wakker worden tussen 1 en 3 uur.

De oorzaak van deze ongemakken is een verzwakt verteringsvuur, daarom is het belangrijk om dit vuur (agni) op peil te houden.

Tijdens de lente geraakt het agni vuur dus verzwakt. Daardoor ervaren we ook een zwaartegevoel in de ledematen, gezwollenheid, oedeem, enz... Op dat ogenblijk zijn we ook sneller vatbaarder voor virussen, microben en kunnen allergieën tevoorschijn komen.

Hoe graak je van dit flegmatisch gevoel af? Onze grootmoeders hadden hiervoor zeer eenvoudige en efficiënte recepten zoals een zwarte radijzen- of artisjokkenkuur.

De volgende kuur kan je vanaf nu gedurende 3 weken doen om het agni vuur in balans te brengen en je van overtollige mucus af te helpen:

- Drink 's ochtends een warm glas water op een nuchtere maag 15 minuten voor het ontbijt. Indien er geen ontstekingen aanwezig zijn mag er een theelepel honing aan toegevoegd worden (het water mag niet te heet zijn, dus op drinkbare temperatuur omdat honing niet te verhit mag worden).

- Eet minder en eet geen tussendoortjes en snoep. Je bord mag maar 1/3 de voeding bevatten om het verteringsvuur niet te verstikken.

- Eet warm en licht gekruid. Indien je rauw voedsel eet, stoof het een beetje op bij voorkeur of drink er een chai thee bij of gemberthee dat je in kleine slokjes drinkt tijdens het eten. De kruiden zullen de stagnaties in de lever losmaken.

- Stop gedurende enkele weken het gebruik van melkproducten volledig.

- Verminder drastisch moeilijk verteerbare voeding zoals vlees (en zeker niet 's avonds), verzadigde vetten, granen in grote hoeveelheden, oliehoudende zaden, getransformeerde voeding en kant en klare gerechten.

- Verhoog je fysieke activiteiten: lopen of snelwandelen, zwemmen meermaals per week of doe een reeks ritmische zonnegroeten.

- Las een dag in om te vasten door enkel soep en bouillons te drinken en verse fruit- en groentesappen.

- Eet zoveel mogelijk groen: verse spinazie, sla, andijvie, en al de andere groene groenten. Zij zullen de energie van de lever weer opwekken.

- Doe een curcuma kuur om de lever te regenereren en een moringa kuur om het immuumsysteem nog meer te boosten + de vitaliteit op te wekken.

- Ga slapen voor 22 uur en sta bij voorkeur vroeg op.

- Trek minstens één keer per week de natuur in en wandel 'bewust'.

Namasté,

Lucie

Recent Posts
bottom of page