top of page

Ayurvedische tips om sterk de wintermaanden door te komen

De winter komt er aan. Tijd om dus extra zorg te dragen voor jezelf.

Naargelang je

lichaamstype is het belangrijk om op bepaalde punten te letten.

Indien je een Kapha type bent, pas in de winter dan extra goed op om niet ten prooi te vallen aan typische kapha klachten zoals verkoudheid, griep, hoesten, sinusverstopping, traagheid en een zwaar gemoed of depressieve gevoelens. Maar ook de andere types (Vata en Pitta), kunnen dit jaargetijde het gevoel hebben dat ze in een lagere versnelling staan wanneer ze uit balans zijn.


Deze 10 winter remedies uit de Ayurveda helpen je door de winter heen:

1. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging zoals yoga en wandelen. Dit voorkomt stagnatie van je lichaam en geest en dat je je niet zwaar en lethargisch voelt. Lichaamsbeweging is ook belangrijk voor een goede doorbloeding.

2. Masseer jezelf dagelijks met warme olie. Olie beschermt je tegen de kou het legt letterlijk een vet laagje op je huid dat een thermisch effect heeft. Gebruik verwarmende voedende oliën zoals sesam-, jojoba of amandelolie. Druppel wat in een warm bad of gebruik de oliën als moisturizer voor je lichaam. Als je geen tijd hebt om je hele lijf in te smeren, doet het insmeren van je voeten met deze aardende olietjes ook al wonderen. Wat ook een heilzaam effect heeft is scrubben. Dit stimuleert de doorbloeding en is goed om Kapha in beweging te houden. Maak ronddraaiende bewegingen, altijd naar je hart toe.

3. Doe Pranayama (ademhalingsoefeningen) via Nadi Shuddhi (wisselende neusademhaling).

4. Verhoog de inname van zwaar, olieachtig voedsel. Het lijkt misschien tegenstrijdig om zware gevoelens te voorkomen door zwaar en vet te gaan eten. Maar… doe het toch maar wel. Tijdens de wintermaanden biedt een vetrijk dieet – lees: vette vis rijk aan omega 3 vetzuren, plantaardige oliën zoals olijfolie, sesamolie, noten en ghee – je de nodige voedingsstoffen zodat het haardvuurtje van binnen goed blijft branden.

5. Eet aardse groenten. Naast vette vis zijn aardse groenten zoals pompoen, bieten, wortels, aardappelen en zoete aardappelen ideaal. De hele zomer groeien ze ondergronds waardoor ze boordevol voedingsstoffen zitten zoals vezels, mineralen, vitamine A, vitamine C en antioxidanten.

6. Drink kruidige warme dranken, zoals de inmiddels wereldbekende gemberthee. Dit balanceert een teveel aan Kapha.

7. Weerstand: Heb je vaak last van verkoudheid in de winter? Gebruik Trikatu; dit is een mengsel van gedroogde gember, lange peper en zwarte peper. Maar ook Ashwagandha en Chyavanprash ondersteunen je immuunsysteem en helpen verkoudheid en griep voorkomen.

8. Houd jezelf goed warm op koude dagen. Denk ook aan je hoofd want 60% van de lichaamswarmte gaat verloren via het hoofd. Draag dus een hoed of muts als het koud is. En ga niet met blote voeten of enkels in je schoenen, maar draag liever wollen sokken.

9. Vezelrijk voedsel ondersteunt een betere darmgezondheid. Vezels werken zuiverend en zorgen ervoor dat je makkelijk naar de wc kunt gaan. De Ayurveda ziet minder compacte ontlasting als een manier om je lichaam te ontdoen van de hitte die zich ophoopt aan het einde van de zomer in je lijf. Deze overtollige warmte wordt droog (constipatie) als het niet verdwijnt. Je kunt je vezels halen uit tarwe, zaden, de meeste granen, rogge en rijst. Neem ook probiotica tijdens de wintermaanden om het immuumsysteem optimaal te houden.

10. Voeg een aantal hart openers in je ochtendritueel. Doe bijvoorbeeld standaard na het tandenpoetsen wat yoga-oefeningen die de borst openen en de sinussen (holtes) leeg maken. Denk aan de vis, boog, boot, kameel en de kaars.

Namasté, Lucie

Recent Posts
bottom of page