top of page

Ayurvedische remedies tegen brandend maagzuur

In de Ayurvedische geneeskunde is een evenwichtig spijsverteringsstelsel één van de belangrijkste factoren om gezond te blijven.

Hier in het westen zijn we daar absoluut niet mee bezig met al de gevolgen van dien...

Na de feestperiode en vooral tijdens de wintermaanden krijgen we al eens last van brandend maagzuur.

Wat zijn de hoofdzakelijke oorzaken ervan? Te weinig beweging, te veel of te rijk eten, te veel alcohol en vooral en alweer... stress! Het is een typische pitta (vuur) klacht.

Wanneer je in een stressvolle periode zit of van iets van slag geraakt kan dit probleem heel acuut opkomen en kan je er een langere periode last van hebben.

De remedies zijn nochtans eenvoudig:

1. Asperge (Asparagus racemosa) Asperges vermindert krampen en maagzuur. De wortel van de asperges is effectief in het verminderen van de verzuring van het spijsverteringsstelsel.

2. Bitter Kamille (Matricaria chamomilla) Thee van bittere kamille is effectief in het wegnemen van gastritis als gevolg van spanningen en zorgen.

3. Kardemom (Elattaria cardamomum) Kardemom heeft kalmerende effecten op de maag. Het is vooral nuttig als de gastritis veroorzaakt wordt door brandend maagzuur.

4. Venkel (Foeniculum vulgare) Na elke maaltijd een beetje kauwen op een stuk of 10 zaden van venkel. Venkel kalmeert de maag, bevordert de spijsvertering, vermindert winderigheid en verlicht de maag van een overmaat aan zuur.

5. Gember (Zingiber officinale) Het extract van gember is effectief bij de behandeling van dyspepsie die wordt geassocieerd met gastritis.

6. Indiase kruisbes (Emblica officinalis) De Indiase kruisbes, of amla, is zeer gunstig in de behandeling van gastritis, branderig gevoel, braken en bloedingen van de maag.

7. Zoethout (Glycyrrhiza glabra) De wortel kalmeert ontstekingen en schade aan de maagwand. Het wordt ook gebruikt om de groei en verspreiding van het maagbacterie Helicobacter pylori te verminderen.

8. Fenugreek (Trigonella foenum-graecum,) In een onderzoek bleek dat fenegriek net zo goed te werken als de gangbare maagzuurremmer zoals ranitidine en omeprazol maar dan zonder de mogelijke bijwerkingen.

Zo zie je weer dat je lichaam je iets probeeert te vertellen en dat je je leefstijl dringend moet aanpassen. Luister naar jezelf en pak steeds de oorzaak van je probleem aan:

  1. Leefstijl Verminder stress en vermijdt pitta provocerende omstandigheden (werken onder de hete zon, sterk competitieve omgeving, etc.). Zorg voor een leefstijl die leidt tot een goede spijsvertering, en voorkom indigestie door stress en irritatie.

  2. Dieet/voedingsgewoonten Volg een strikt neutraal anti-pitta dieet. Vermijdt alles wat scherp, heet/pedis, gefermenteerd of zuur is. Neem kleine en regelmatige maaltijden en vermijdt teveel eten met indigestie als gevolg. Melk kan zeer rustgevend op de maagslijmvliezen werken. Ghee is goed voor de maag, werkt beschermend en stimuleert een evenwichtige spijsvertering.

  3. Kruiden en andere remedies De volgende ayurvedische remedies zijn goede zuurblokkers, o.a. door het natuurlijke calcium dat zij bevatten:

    • shankha bhasma – een mineralenremedie gemaakt van schelppoeder (neutraliseert zuur)

    • praval pisthi – een mineralenremedie gemaakt van rood koraalpoeder (neutraliseert zuur)


De volgende kruiden bevorderen herstel, aanwas en bescherming van de slijmvliezen in de maag:

  • amalaki

  • yasthimadhu

  • shatavari

  • ashwagandha


Indien je nog vragen hebt mag je gerust mailen.


Namasté,

Lucie

Comments


Recent Posts
bottom of page